torsdag 20. september 2012

Kjøttkaker og kålstuing.

Hei.

I min verden så er kjøttkaker uten kålstuing som fårikål uten kål. Tenkte derfor å del med dere hvordan man lager denne fantastiske delikatessen.

Kjøttkaker er veldig enkelt å lage. Man tar to poser med Norsk kjøttkakesaus fra Toro og følger oppskrift på pakken. Når sausen har kokt litt så har man oppi kjøttkakene. Disse kjøpes ferdig enten fra Gilde, eller om man virkelig vil slå på stortromma, hos Lundal. Så putrer dette til resten er ferdig.

Poteter er også forholdsvis grei skuring. Vi liker mandelpotet, så jeg damper alltid poteten på rist så man slipper en grøt av istykkerkokt potet i kaserollen.

Mange liker erterstuing til kjøttkaker. Også her tilbyr Toro utrolige produkter. Vi bruker den som det står "ferdig på 5 minutter" på.

Men tilbake til kålstuingen. Her har Toro forsøkt seg, men misyktes for en gang skyld totalt. Derfor er man nødt til å lage denne fra bunnen.


Først tar man en hodekål og skjærer denne i biter.


Så kokes dette i vann med en dæsj salt i.


Så "lager man basen til en hvit saus". Blir du ikke irritert over slike setninger i en kokebok? Hvis man visste hvordan man laget basen til noe som helst så ville man vel ikke stått der med kokeboka foran seg!


Man smelter litt smør og blander i sånn passe med mel slik at det blir en klissete masse.


Så sper man i med melk, rører masse, masse og får til slutt en tykk sak.


Så sper man mere, men nå med kokevannet fra kålen. Nå er det VIKTIG å ikke ha for mye væske i for da blir det et svare strev med å gjøre den såkalte basen på nytt, blande det oppi den nå alt for tynne suppa du har i kaserollen gjentatte ganger til det er passe tykt.


Så krydrer man med litt salt, pepper og det viktigste: muskatnøtt! Dette krydderet gjør hele stuingen!


Tilslutt blander man i kålen og så er kålstuingen ferdig!


Da gjenstå bare den obligatoriske kjøreturen til Joker for å kjøpe tyttebærsyltetøy som det jo manglet i kjøleskapet og kjøttkaker med potet, brunsaus, erterstuing og stuet kål er klar til servering.

God middag!

3 kommentarer:

  1. Det hørtes jammen meg godt ut! Kålstuing har jeg aldri prøvd men nå har du motivert meg til det også :-)

    SvarSlett
  2. :) Så bra. Jeg må innrømme at mamma er mye brukt når kålstuingen skal lages, men det går faktisk overraskende bra å lage den selv også :)

    SvarSlett