mandag 10. februar 2014

Prosjekt grytebrød.... Sånn eltefritt og moderne altså!

Hei.

Han svensken. Han som er vikar på kontoret hos oss. Han som egentlig har vært der lengre enn meg. Han som nå er rikskjendis i Sverige fordi han og kona har bygget tidenes kuleste hus... Jepp han ja. Han har drevet og hatt med seg brød til lunch i det siste. Ikke et sånt vanlig kneipbrød, nei det ligger en smule under hans standard. Bare for å sette standaren: i sommer da det var en annen svensk vikar der satte denne over pastavann og tenkte og koke pasta til begge to. Vi andre krøp ned i stolene, ja enkelte turte faktisk ikke se på og valgte å spise et annet sted.. Ingen med vettet i behold tør å koke pasta til svensken.. Jeg mener, vi snakker salt i vannet, rett kokelengde, al dente, hva som enn kan tenkes for en pasta.. Til lunch. Når man har 20 minutter til å hive i seg maten... Det endte godt, i og med at han kom selv før pastaen ble lagt i vannet. OG fikk kontrollert mengder med salt i vannet.. I alle fall, du kødder ikke med mat... Enkelte vil hevde at de franske ostene, hjemmelaget pesto og salami/skinker/pølser fra italia heller burde nytes hjemme om kvelden med et godt glass rødvin (som han forøvrig blogger om, er du vininteressert så les her, selv jeg som ikke vil drikke et glass vin om jeg så får veldig godt betalt blir litt fasinert av skriveriene) enn på vårt lunchrom, men men...

I allefall, det var brød det skulle handle om. Grytebrød. For brødet svensken har hatt med seg er jo et forlokkende, deilig brød med store luftlommer, sprø skorpe og i det hele tatt ett vakkert syn. Og deilig smak.

Så jeg dristet meg til å spørre "hvor vanskelig er det egentlig å lage et sånt? Og hvor lang tid tar det?" "Inte svårt alls!!" Var det entusiastiske svaret. Nå er jeg født skeptisk så jeg tok dette med en klype salt mens svensken la ut i en lengre forklaring på hvor enkelt dette var.

Man trenger en støpjernsgryte. Så utviklet det seg en lengre diskusjon om hvordan jeg har overlevd i 38 år uten en støpjernsgryte. Man kan tydeligvis ikke leve uten en støpjernsgryte i følge svensken og legesekretæren. Jeg er noe usikker på legesekretæren var en smule ironisk... Det har gått helt fint frem til nå uten støpjernsgryte altså, men jeg innså at nå var jeg kommet til et punkt i livet der dette var tvingende nødvendig å få tak i.

Morsdag og dårlig samvittighet hos mannen fordi han intill dagen før hadde glemt morsdagen er en vakker kombinasjon og jeg er nå den stolte eier av en Le Creuset støpejernsgryte med ekstrahandtak som tåler sterk varme. Og medfølgende oppskrift på grytebrød.Henning som ikke er fremmed for å sette tennene i godt hjemmelaget brød, men som mer tviler på at jeg setter mine planer ut i livet kom med følgende trussel: "Den gryta var jæ.... dyr! Og den knotten på toppen måtte kjøpes ekstra så den ble enda dyrere! Best for deg at det kommer noen såkalte grytebrød fremover." Og så la han til at det også går an å steke stek i den gryta..

Så jeg har satt i gang da. Svensken er rømt til Sverige for å feire rikskjendisstatusen og jeg husker jo slett ikke den oppskrifta han kom med så jeg har saumfart nettet. Har tenkt å bestille boka Eltefritt brød og himmelske kaker, men enn så lenge har jeg brukt bloggen Mat på bordet hvor det også var en fantastisk film som viste oss totalt erfarigsløse hvordan dette skal gjøres. Misstenker at svensken har vært inne og kikket for det ble gjort AKKURAT som han sa..

Så nå har jeg blandet mel og vann og salt og bittelittegranne tørrgjær i en bolle og rørt rundt med en slikkepott..


Og nå står bollen der fint i kroken på kjøkkenbenken.. Der skal den stå i 18-24 timer. I følge svensken nærmere 18 enn 24...


Jeg håper at plastlokk gir samme effekt som plastfolie.. I morgen blir den store dagen. Da skal vi steke og greier i nygryta... Så stay tuned...

7 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 2. Åh, gratulerer med nydelig gryte. Litt misunnelig her nå ;)

  Spent på hvordan brødet blir.

  SvarSlett
 3. Spennende :) håper vi får høre fortsettelsen :) og håper oppskriften gir gode resultater :)

  SvarSlett
 4. Sånn gryte kjøpte jeg til jul, for å ha i bakhånd i tilfelle noen trengte en gave til meg, men…ingen meldte seg. Så den står her og venter. Mulig jeg kan få den av en hemmelig venn i valentingave? Hvem vet :) Men jeg har ikke sånn knott, må ut å kjøpe! Lykke til med baking, gleder meg til å se resultatet!

  SvarSlett
 5. Jeg så selvsagt byggeprogrammet, jeg liker jo sånt. Flott hus og jeg synes faktisk det ble en vellykket kombinasjon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også huset til Lukas. Så lenge man bor beskyttet inne i skogen. Hvis ikke ville jeg nok følt meg litt på utstilling..

   Slett