søndag 14. juli 2013

Et kort spørsmål på en søndag kveld...

Hei.

Er det noen der ute som har peiling på blomkål?? Altså å dyrke blomkål. Jeg har jo laget meg en liten kjøkkenhage. I beste Ingrid Espelig stil så tenkte jeg at "så jukser me litt".. Ikke med kruspersillen, jeg har sådd bladpersille. Satt små frø ned i jorda og det vokser ting opp. Men med blomkålen. Jeg kjøpte ferdige små søte blomkålplanter på gartneriet. Satte dem i samme bed som purreløken som jeg også kjøpte ferdig.. Slik så det ut den gang da...

Her ser dere Isa vanne mikroskopiske blomklplanter mens jeg og Eir er travelt opptatt med å plante salaten i slutten av mai....

Nærbilde av en stykk blomkålplante.

Vel, de var ikke søte og små der i kassen sin når vi kom fra ferie. De hadde elget seg inn på purreløken som stakkars nesten måtte krype langs bakken for å bli lengre. Svære blader, tykke blader, enorme stengler med rot ned i jorda. men om jeg så bruker lupe så ser jeg ikke snurten av en blomkål.. Skal det være slik? Kommer ikke blomkålen før senere? Har blomkålen rett og slett ikke manifestert seg, eller er alt håp ute siden vi ikke ser snurten av den ennå? I dag har vi bundet tråd mellom blomkålen og purren, slik at purren skal få litt plass. Jeg er jo redd at høstens grønnsaksuppe blir å bestå av blomkålblader med hull i, for det surrer veldig mange hvite små dyr rundt den blomkålen, og særdeles lite purre.

Blomkålblader som vennlig men bestemt er fjernet fra purren..

Forøvrig har jeg funnet et bruksområde til reddiken. Yme spiser den rå, rett fra bedet. Kan også fortelle at syltet reddik smaker greit nok men lukter noe aldeles helt forferdelig grusomt. Eller for å si det rett ut, noe inn i helvete helt for jævlig!! Etter at jeg og Henning i går kveld hadde saumfart huset etter den matsøpla som helt klart sto et sted i huset og råtnet fant jeg til slutt ut at synderen var min boks med syltet reddik som sto i kjøleskapet. Men som sagt, smaken var fin.. Men fra nå av får Yme gnafse i seg resten. Her bilder fra en velfortjent pause i hekkplanting. For å si det slik. Dersom hekken overlevde plantingen overlever den det meste. Sand, grus og stein suste rundt ørene på meg og Henning der Yme gravde hull. Hekkplanter ble løftet etter greiner, blad og dyttet ned både den ene og den andre veien. Men fint til slutt da..
Yr.no har jo spådd regn og atter regn hele uka og neste uke med. Men i morges skinte solen. Familien Didriksen ble klargjort i rekordfart og vi gikk en tur på fjellet for å se etter multer. Resultatet ble akkurat stort nok til at Yme får med noen i matboksen i morgen. Noen andre hadde nemlig vært og plukket de modne bærene før oss. Merkelig at flere folk vet om at multer fins... Men fikk tatt noen fine bilder da, og mamma er veldig stolt over å ha besteget et fjell.. Og jeg var ganske fornøyd selv, for Henning hadde vondt i ryggen så han tok sekken, mens jeg bar Yme. Og Yme er ingen fjær skal jeg si dere, mer en blåhval.... Nå har skodda lagt seg igjen og yr.no melder at den ikke letter før neste fredag, så da er det vel like greit at det er mandag og jobb i morgen...

Matpause

Dagens formiddagshvil ble tatt med utsikt til stavsundet

Mormor er med!!

Isa besvimte av all den friske luften..

Eir hadde hatt en venninne på overnatting. Venninna er en smule sprekere og er kjekk å ha som motor til våre late unger. Problemet er bare at ingen av dem har retningssans. Her på vei mot Sverige...

Yme spiser multer og jeg bærer..

Mormor!!
3 kommentarer:

 1. Er dessverre lite hjelp i meg når det gjelder den blomkålen, du vet meg og grønt... Hadde håp om den hortensiaen som var så fin men den tok natta den også, så slik er det!
  Håper det blir noen lysglimt innimellom det grå, vi har store forhåpninger om årets andre varme dag i løpet av denne uken, måte et stykke for å finne sommeren men i følge yr er vi på riktig plass:)

  God ny uke
  og god klem:)

  SvarSlett
 2. Det så veldig kjekt ut på tur! Kanskje dere kan vise oss veien opp på et fjell når vi kommer på besøk om få dager?? K.

  SvarSlett
 3. Om blomkål - direkte fra Wikipedia...

  Hvis temperaturen går for høyt, vil plantene ikke produsere blomkålhoder Ved for lav temperatur vil plantene produsere små blomkålhoder. Foretrukket jord for blomkål er godt drenert, fuktig og har betydelig organisk materiale med en pH på 6 til 7. Blomkål starter vanligvis innendørs seks-åtte uker før det skal ut i hagen og normalt er den klar for høsting etter to måneder i jorden.

  SvarSlett