onsdag 12. desember 2012

Mulig jeg er sær, men...

Hei.

Som en oppfølger til hva jeg ikke helt får til når det kommer til jul så tenkte jeg at jeg kunne komme med noen eksempler på hva som rett og slett bare MÅ være slik det skal for at det skal bli jul.

Riskrem:
Man spiser riskrem til dessert på julaften. Det er et veletablert fakta og slett ikke oppe til diskusjon. Men så har man riskrem og riskrem. Som min svenske kollega i dag så vakkert påpekte, nordmenn har en tendens til å glemme den første delen av ordet riskrem. Nemlig ris. Det skal være ris i riskremen. Masse ris! Det skal ikke være slik at man med lykt og lupe må lete seg gjennom en tallerken krem for å finne risen. Det er ikke jakten på den berømte mandelen man driver med når man spiser dessert på julaften, den har man gjort unna på formiddagen. For å slippe ubehagelige opplevelser med riskrem nytes dette svært sjeldent uten at den er kvalitetssjekket og helst laget av undertegnede eller mamma.Glitter på juletreet:
Glitter på juletreet skal henge fra toppen og ned. Ikke nødvendigvis snorrett, men rimelig rett. Det skal ikke snurres og tulles rundt treet! Da ser det rotete ut! Slik er det bare og glitter henges derfor opp av undertegnede selv. Ungene får vente til de er minst 18 før de får henge opp glitter. At alle kuler henger fra midten og ned og gjerne i en klynge midt foran det er helt greit bare glitteret mitt henger rett!

Julestrømpen:
Julestrømpen fylles natt til første juledag. Dette er helt logisk, da det er julenissen, på vei hjem til nordpolen som fyller denne. Og da vi bor rimelig nær nordpolen kommer han jo ikke før sent på natta på julaften. Han er jo ikke ute og farter på lillejulaften, så det blir helt irrasjonelt å få den på morgenen julaften.. De siste årene har han tydeligvis hatt litt vanskeligheter med å finne min strømpe da den henger der like tom første juledag, men i år, i år...
Adventstjerner:
Man slår ikke av adventstjerna om natta. Heller ikke for å spare strøm. Hva? Om dette har vært diskutert? Neida. Nå skal jeg til nød vedgå at jeg kanskje har tatt litt av når det gjelder adventstjerner i år. Fire stjerner, fire staker, en kule, en isbjørn, en nisse og noen usle lysslynger. Såpass må det da være. Og det er jo rett og slett for at det skal se symmetrisk ut fra utsiden! Men innser at jeg burde kjøpt en slik stjerne som hybelboeren har og satt i gjesterommet slik at det ble symmetri der også...
Julegaver:
Julegaver skal altså ligge under juletreet helt til man har spist middag. Helst skal man lese juleblader mellom middag og pakkeåpning, men etter at ungene ble mer en 6 måneder på julaften innser jeg jo at det siste er en utopi. Men julegaver skal altså ikke åpnes i porsjoner spredt utover julaften!

Juleblader:
Man må ha juleblader. Man må ha Blondie, Billy, Snøfte Smith, Knoll og Tott, Finbeck og Fia og et par til. At man ikke rekker å lese dem før langt uti februar er helt uten betydning. Det viktige er at de er der, pent i en bunke og tilgjengelig dersom man får tid.Sjokolade:
Under treet må det ligge en pakke der det står til Laila, fra julenissen. Denne pakken innholder en sånn konfekteske der det er sånne kringler og rundinger og stenger dere vet. Er det dessertkonfekt eller noe slikt det heter? Julenissen vet det i allefall og svikter sjeldent. Det har skjedd at eska har ligget uinnpakket på benken, men den smaker slett ikke rett da...

Nøtter:
Ikke er jeg særlig glad i nøtter, ei heller sølet det blir av å knekke dem, men det må jo stå en skål med nøtter et sted. I år antakelig svært høyt plassert og langt fra Ymes meterlange armer, men den må være der. At egentlig ingen andre heller spiser nøtter er og helt irrelevant..

Forøvrig er jeg ganske fleksibel når det kommer til jul bare så det er sagt.....

7 kommentarer:

 1. Haha, det er bra du er fleksibel da i alle fall:D

  SvarSlett
 2. Jeg er HELT enig :) Enkelte ting MÅ bare være tilstede for at det skal bli jul :) Jeg har enda ikke fått julefølelse jeg, men venter på at den skal komme til meg på fredag etter kl 15.00 ;)
  Du er forresten nominert til Årets morsomste mammablogg ;)

  SvarSlett
 3. Her var jeg enig i det meste ja:)

  SvarSlett
 4. Her er det noe jeg er enig i og noe jeg kan diskutere. Det med glitteret diskuteres hvert år hos oss, og mannen vinner. Ingenting kan argumentere mot stråleglans.
  Ellers er det sånn at når det er sånn, så er det sånn. Tror alle har ting som bare ikke er åpne for diskusjon.

  SvarSlett
 5. Ja, sånn er det med den saken, som nissemor ville sagt ::)
  Jeg er enig med deg.
  Det er en del ting vi ikke tuller med. Og tradisjoner er en av dem:
  Her er det også hjemmelaget riskrem og ribbe. Og pakkene under treet helt til etter middagen. .. men julestrømpa får jeg tidlig på julaften.. Jeg bor jo lenger sør i landet enn deg, og her er han på farten fra midnatt og utover...
  Men glitteret ... det henger rett ned. Og englehår er bannlyst :)
  Glad fortsettelse på adventstidn på deg.
  Her går dagene i full fart, og bloggingen er lite kreativ om dagen. Men jeg titter innom deg så fort jeg får tid.
  Klem fra meg
  Nann karin, Moss

  SvarSlett
 6. Haha, jeg ler så jeg griner nok en gang av måten du skriver på :)

  Jeg er veeeldig enig i det meste du skriver, men her er tradisjonen at julestrømpen henger klar på morgenen julaften ;) Det å sitte i pysj, kose seg med julestrømpe og bare kjenner peisen varme mens du ser på tegnefilm er liksom tingen for oss ;)

  SvarSlett
 7. Enig med deg i det meste, ihvertfall det med glitter og nøtter, forkjellen er bare at her i huset har vi IKKE nøtter. Du nevner ikke norske flagg, men det må VI ha på treet og de skal selvsagt henge rett ned. Når det gjelder riskremen skal du ikke høre så mye på svenskene, kolleger eller ikke. Riskremen skal ha like deler krem og ris - basta! Om utendørs belysning kan jeg si at det er ok - så lenge lysene er "hvite" og henger i ro!!!! Her i huset er vi blitt så voksne at vi har kuttet ut julestrømpen, men jeg kan fremdeles huske spenningen fra barndommen da vi fant strømpen og det var julaften morgen! Julestrømpe 1. juledag må du ha funnet i England eller Amerika?
  Koser meg stadig med bloggen din - du har en egen evne til å fortelle ting jeg kan kjenne meg igjen i! Herlig!

  SvarSlett