tirsdag 2. oktober 2012

Legelisten dott enno

Hei.

Det er for tiden mye og mangt som skal få karakterer, stjerner eller terningkast. Dette kan være strikkegenseren til Dorte Skappel, vakre damer på rød løper, politikere eller lærere som endelig skal få vite sannheten om seg selv via hevngjerrige anonyme elever.

Likeså skal vi fastleger nå settes karakter på. Vi kan få alt fra 1 til 5 glitrende gullstjerner i "service", "tilgjengelighet" og "tillit og kommunikasjon". Så er det en samlet vurdering og til slutt plommen i egget, et felt der pasientene, anonyme selvfølgelig, kan gi sin personlige kommentar. Anonymt på grunn av personvern og for at pasienten skal tørre å være ærlig. Alt dette gjøres på nettstedet Legelisten.

 Personlig så synes jeg dette er ganske ok. Det kan, brukt på rett måte, være en grei veiledning dersom man er ute etter ny fastlege og ikke vet noe om noen av dem man kan velge mellom. Det er også bra for oss leger å få vite om feil eller mangler vi har. Det er jo alltid greit å kunne endre på adferd som er  "ubeskrivelig frekk", totalt uten empati", "viser klar forakt for narkomane, gir dem aldri det de vil ha" eller er "totalt uten medisinsk kompetanse!"  Konstruktiv kritikk har jeg sansen for og prøver å ta det til meg uten å bli en bitter og surmaget gammel kjærring.

Så det var med stor spenning jeg gikk inn for å lese om meg selv.... Tydeligvis er det ikke så mange som har behov for å ytre sine meninger på lista mi, for en ynkelig liten kommentar var alt som lå der. Nå skal man ikke kimse av det, for det lå mye jeg kunne jobbe med i den kommentaren, og siden legelisten.no er et nettsted der alt ligger offentlig og synlig for allmennheten vil jeg frabe meg all kritikk som går på taushetsplikt når jeg nå gjengir kommentaren i sin helhet:

Hadde henne som fastlege i ca 10 år. Har sett henne en gang. Har meldt meg ut av fastlegeordninga. Når jeg trengte lege måtte jeg vente ca ei uke, fikk norske utlendinger som ikke forsto elller ville forstå, og turnuskandidater. Gikk med smerter i beina og måtte vente på å få medisin som det tok to uker å bli kvitt.
Hvis jeg kunne fått en eller to Voltaren kunne jeg blitt smertefri på en dag. Jeg måtte vente på å få time hos legen, kjøre sjøl til legen, vente på legen, kjøre hjem sjøl med smerter, vente en dag på medisin ett døgn og 14 dager på å bli god.
2 volatren som jeg idag kjøper i Sverige på Handleren i Jäckvik er 1000 ganger bedre enn fastlegen. Spiser kanskje 6 Voltaren iåret.


For det første vil jeg jo berømme pasienten som har holdt ut med meg i 10 år! Dette til tross for alle mine feil og mangler. Spesielt er jeg imponert over at pasienten holdt ut de fem første årene. Da hadde jeg praksis i Sandnessjøen og på Træna, gikk sisteåret i Tromsø, avtjente turnus i Sverige og var tilslutt hjemme med en bitteliten og nyfødt Eir. Kan se at det var vanskelig for listepasienten å få tak i meg i denne perioden og legger meg flat og ber om unnskyldning. At jeg de neste fem år har vært å treffe kun en gang er jo heller ikke bra. Har jo vært på legekontoret i allefall tre av fem år....Om det er de norske utlendingen som ikke forsto eller turnuslegene som har fått pasienten til å melde seg ut av fastlegeordningen tydes ikke ut av kommentaren, men det er jo trist for man kan bytte fastlege to ganger i året og som i kjærlighet så finnes det noen for alle. Bodø har et stort og variert marked blant annet. Anbefaler selvfølgelig å sondere terrenget ved hjelp av legelisten dott enno først!

Venting har også denne uheldige pasienten vært utsatt for. Når det gjelder ventetid på time vil jeg allikevel si at her har jeg vært forut for min tid. Den nye fastlegeforskriften fastslår i § 21 at listepasienter skal normalt kunne få time innen fem virkedager og det er akkurat en uke det! Ventetid på venterommet er jeg mer lydhør for. Der kan jeg skjerpe meg.Men at pasienten måtte vente et døgn på medisinen tar jeg ikke på min kappe. Klagen er derfor videresendt i to eksemplarer til apoteket og posten.

Men så blir jeg flau. For jeg har tydeligvis unnlatt å skrive ut Voltaren! Hvordan jeg noengang skal kunne se mine legevenner i hvitøyet igjen er meg en gåte. Det første og mye godt det eneste man lærer de tre fire første årene på doktorskolen er jo at Voltaren kan kurere alt! Uansett hva slags vondter eller plager pasienten har så forsøker man en kur Voltaren 50 mg x 3 i ti dager. Hos de som aldri har vært hos lege før så fungerer dette ypperlig og de blir helt bra! For de andre, de som har gjennomskuet legestanden gir vi Voltaren for å kjøpe oss litt tid når vi ikke har den fjerneste anelse om hva vi egentlig skal gjøre med pasienten. Da har vi ti dager ti å lese oss opp, lese på Lommelegen på nettet, ringe gamle forelesere og tenke ut en plausibel forklaring man kan gi pasienten når denne kommer på oppfølgingstime. Dersom man ikke har funnet på noe lurt gir man bare en ny kur Voltaren. Jeg har dog ikke helt fattet at Voltaren skulle bli min bane. Hadde det nå enda vært at jeg nektet å dele ut Morfin, Metadon, Paralgin Forte, Nobligan, Lyrica, Stesolid, Vival, Flunipam, hva som helst... Men neida, jeg nektet å skrive ut Voltaren! PINLIG!!!Nå er jeg allikevel litt usikker på om jeg skrev ut resept til denne pasienten. For pasienten har øyensynlig fått medisin som tok hele to uker å bli kvitt.  Det kan være vanskelig å kvitte seg med medisiner. Man skal jo helst ikke kaste dem i søpla, ei heller tømme dem i do. Det beste er om man tar dem med til apoteket, men dette blir jo vanskelig når man ikke reiser til apoteket, men får pakkene derfra i posten. Hadde jeg derimot vært mere tilgjengelig for pasienten så kunne han eller hun jo levert den til meg slik at jeg leverte den tilbake til apoteket, men nå var jeg jo ikke der.

Å kjøre selv til legen og attpåtil måtte kjøre hjem igjen er noe vi sliter med alle. Etter at Helse Nord kapret alle drosjene var til og med vi leger nødt til å kjøre oss selv en stund. Nå er det noen iltre damer på Leknes som sitter og ruger på drosjerekvisisjonene. For å komme gjennom nåløyet der må man helst være blind, døv og mangle tre av fire lemmer. Dersom man klarer å holde seg oppreist i mer enn fire sekunder, da med støtte fra to hjelpere og rullator, klassifiserer man ikke under kategorien som trenger drosje av "medisinske årsaker" Bor du derimot langt oppi huttiheiti, kan bevise dette med skjøte stemplet av lensmannen, har bevis fra Nordtrafikk på at det aldri, aldri, aldri går buss dit og  kan med satelittfoto dokumentere at du kun har tre kilometer krøttersti de siste 200 høydemeterne frem til huset, ja da kommer du kanskje inn under kategorien som trenger drosje på "trafikalt grunnlag". Helse Nord betaler regningen og har montert overvåkning, alarm og et nett som detter ned fra taket og fanger fastleger som unnviker disse reglene. Så når det gjelder kjøring vil jeg erklære at dette ligger utenfor mitt medbestemmelsesfelt.

Helt tilslutt vil jeg bare komme med en liten opplysning om at Voltaren selges reseptfritt under navnet Voltarol. Man må rett nok firedoble dosen for å komme opp i noe relativt fornuftig, men det er akkurat samme sak. Reseptfrie medisiner har de på Joker, så turen til Jäckvik var jo en liten omvei for å si det sånn. Nå har de mye annet fint i Jäckvik, brett med pepsi max på boks, kjøtt, godis og ikke minst flotte turområder, som jeg med solid faglig tyngde vil tippe kan kurere vondter minst like bra som 6 Voltaren i året....
Så litt alvor. Jeg synes faktisk legelisten.no kan være en veldig fin side dersom den brukes rett. Det forutsetter konstruktive og ærlige tilbakemeldinger. Da kan både pasienter og leger bruke siden som et verktøy. Pasienter kan finne en fastlege de mener passer dem og leger kan bruke det som tilbakemeldinger og endre seg der endring trengs. Håper dere kan si noe om hva dere synes om alle treningkast, karakterer og vurderinger man for tiden skal gi i det offentlige rom...

2 kommentarer:

  1. Lo meget godt, men jeg er som du kanskje vet meget skeptisk. Jeg tror den kan få noen av oss til å rømme fra faget. Helt personlig har jeg bestemt meg for ikke å forholde meg til den. Jeg forholder meg til de offentlige klagekanalene som finnes og forsøker etter eget skjønn og alltid bedre egen praksis, med feks å ikke være på kurs i Nordland hele tiden;)

    SvarSlett