onsdag 20. februar 2013

Et lite ord med mye mening...

Hei.

Yme kan to ord. Det ene er oj og det andre er hei. Han kan for så vidt noen flere også, men det er disse to som dominerer dagene for tiden. Og det er fasinerende å se hvordan man kan legge inn alt av følelser og alle mulige betydninger i et lite ord på to bokstaver..

Først har vi det lille beskjedne oj. Det betyr: Huff, ramlet jeg nå igjen.. eller det betyr: her gikk jo jeg, men det ligger jo noe annet her.

Så har vi oj!. Utropstegnet er viktig! Det har betydningen: se der da! eller det der var interessant! eller er det mulig!

Så har vi OJ! Nå er det virkelig noe vi har lyst på! Gi meg det der! La meg se på det! Kom nå hit med det da!!

Hvis vi virkelig slår på stortromma så kommer det et OOOOOOOOJJJJ!!!!! Da kan vi gjerne gå gjennom ild og vann for å nå det vi ser. GI MEG DET DER! HVA ER DET DER??? er vel gode oversettelser.

Ojojojojojojojoj i en klagende tone med rynke mellom øynene betyr så synd det er i meg! Ser du hvor ille jeg har det? Hvordan kunne dette skje?

Oj? Hva skjedde nå? Hva er dette her? Hvor er jeg? Hvem er du?

Hei brukes mer konsekvent som hilsen til noen man liker!

Så hva trenger man egentlig mer av språklig utvikling? Man kommer jo så langt med et lite oj...


Litt dårlig kvalitet på videoene, men bær over, lyden er det viktigste :)

6 kommentarer:

 1. Det er så morsomt å følge gryende språkutvikling ! Og i alle fall å dokumentere de til senere bruk.

  Om jeg blir så glad hver gang foreldrene kjenner til ulike tolkninger <3 ( Yrkesskade)
  Jeg blir så gøad av å besøke bloggen din :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fin yrkesskade da. En av de bedre spør du meg :) Koselig at du liker deg her! Ha en strålende aften med eller uten OJ!!

   Slett
 2. Så gøy! Språk er kjempeartig. Prøver å følge med å da har selv Marie 10 mnd flere ord: Ts=Pus, Teh= Borte (som i borte-bø leken), og så mama, papa, namnam og Tito for Viktor og Aja for Sara. Oi har ennå ikke kommet hit:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled dere. Her blir vi for tiden litt gale. Hører oj! til og med i søvne for tiden :) :)

   Slett
 3. Så søt!! :) Det er veldig koselig å ha sånne små videosnutter når ungene blir store. (noe de blir aaaalt for fort om du spør meg ;)
  En kjempestor klem til deg som har sendt meg mange gode tanker den siste tiden. <3 Takk for alle koselige kommentarer, det har betydd masse for meg!!! (selvom jeg har vært utrolig dårlig til å kommentere tilbake.)
  Ha en fin dag - KLEM

  SvarSlett
 4. Veldig bra beskrevet. Spar på dette, både filmer og tekst.

  SvarSlett