lørdag 31. august 2013

Tok litt av....

Hei!

Da jeg satt her på tirsdag kveld og skrev "Jævla Sytpeis" tenkte jeg at "dette her ble forferdelig tørt og kjedelig Laila". Men klokka var mange og jeg gadd ikke begynne på nytt så jeg publiserte. Til forskjell fra vanlig leste min kjære blogginnlegget og kommentaren var: "ja, ja det der var vel greit nok, men det blir vel neppe det mest leste innlegget ditt"........

De siste to dager beviser vel en gang for alle at hverken jeg eller han jeg deler hus med har den fjerneste anelse om hva som fenger på sosiale medier og i media.

Jeg forstår nå at frodig nordnorsk bannskap slår an. Tydeligvis er det ingen som har turt å kalle nordmenn for sytpeiser siden Carl I Hagen i 1999 kalte finnmarkingene det. Akkurat det påpekte journalisten fra NRK Troms og Finnmark som lurte på om jeg ikke var redd for å terge på meg nasjonen med dette.

Og terge på meg nasjonen har jeg visst gjort. På Dagbladets nettside ligger det nå 844 kommentarer. På Bodønu 142. Så er det enda fler på diverse andre nettaviser. Her på bloggen nærmer det seg 200.

Traff vist en nerve, er det ikke det det heter

Før jeg helt forsto omfanget av alle kommentarene tenkte jeg at jeg på ordentlig og høflig vis skulle svare hver enkelt. Men med vakt, tre unger og ja, hva skal jeg si, et liv, så lar det seg bare ikke gjøre. Tenker at det blir feil å bare svare på enkelte også så derfor får dette bli mitt svar.

Mange av kommentarene går på at jeg er lege og dermed burde ha empati og omtanke for de som er vanskelig stilt her i landet.
Helt enig! Det bør alle, uavhengig av om man er lege eller ikke. Og det tror jeg faktisk at jeg har. Jeg synes det er forferdelig at Norge, med de ressursene vi har, skal være bekjent av at vi har barn som lever under fattigdomsgrensa, at vi har pensjonister som sitter ensomme i iskalde leiligheter og nesten fryser i hjel om vinteren. Jeg synes også det er forferdelig at mennesker skal oppleve å vente så lenge på undersøkelser og diagnostisering at når man endelig kom frem til kreftdiagnosen så var det for sent.

Men hvor i innlegget "Jævla sytpeis" har jeg sagt at jeg syns dette er helt ok? Hvor i innlegget har jeg sagt at disse menneskene ikke skal si fra om dette? Og hvor i innlegget har jeg sagt at disse menneskene sutrer og syter?

Jeg håper jo at i dagene som er igjen av valgkampen så vil alle disse problemene dukke opp og jeg håper at politikerne kan komme med gode og konstruktive løsninger på hvordan dette skal bedres av deres respektive parti. Og ikke minst håper jeg aller mest at folk bruker stemmeretten sin (også et gode vi er så heldige å ha i dette landet) og stemmer på det partiet de mener kan forvalte godene våre best.

MEN, jeg synes fortsatt at mennesker som sier at vi som nasjon, ikke kan få det verre her i landet enn vi har det nå, bør løfte blikket litt opp fra egen navle. For det er ikke enkeltpersoner jeg snakker om nemlig, det er landet som helhet. Og tar du snittet av Ola Nordmann så har han det bra! Litt bedre enn bra faktisk.

Det er en del som har bedt meg slutte i jobben som lege. Til dere må jeg bare beklage, jeg trives for godt i jobben min til det. Senest i går faktisk, da jeg satt i legebåten og priste meg lykkelig over at det ikke blåste mer enn det gjorde.

Så til det positive.

TUSEN TUSEN TAKK til alle dere som har delt innlegget på Facebook, på Twitter, kommet med positive kommentarer, sendt hyggelige mail og meldinger! Det er mer bare litt overveldende at så mange mennesker i dette landet synes at innlegget mitt var så bra at de vil dele det med andre. Til nå er det delt 6200 ganger bare fra Dagbladets nettside. VG har også linket. Bloggen har de siste to dagene hatt nesten 40 000 treff. Ikke dårlig for en ironisk mammablogg slæsh distriktslegeblogg. I tillegg kommer alle som har lest innlegget på diverse nettsider. Bodønu hadde vel i går over 100 000 treff på artikkelen sin. Jeg har vært på Her og Nå  på P1 og på lokalradio i Troms og Finnmark.Tydeligvis er vi mange i dette landet som synes at vi har det bra! Men det var tydeligvis også på tide at noen turte å si det.

Bloggen fremover kommer ikke til å bli preget av krig og fred og politikk og sånn. Den kommer til å fortsette i samme spor som før, med livets små og store hendelser. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal sette de to siste døgn, men for å være ærlig så har fokuset mitt mest vært på at vi må prøve å få avvent Yme med den flaska på natta. I allefall få avvent ham med å holde meg i handa til han sovner. Og så har jeg tenkt at Isa skal få litt spalteplass og fortelle om oppstart i Maxiklubben.

Hjertelig velkommen til alle nye lesere og til alle som har trykket "liker" på facebooksiden til bloggen i det siste! Dere har masse å glede dere til, dog ikke politiske innspill. Hvis jeg da ikke skriver et nytt uten å vite det.

19 kommentarer:

 1. Jeg er en av de som delte med kommentaren "Enig!" Jeg er så lei av fokuset på alt det negative når vi tross alt har det jævla bra her på berget. Vi tar rett og slett alle godene for gitt. Bortskjemte er vi. Og ja, selvfølgelig finnes det forbedringspotensiale, det gjelder mange saker , både i samfunnet, i heimen og på det personlige plan. Takk for at du satte ord på det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elisabeth. Takk for at du delte og jeg er så enig så enig med deg i at vi tar alt vi har som en selvfølge...

   Slett
 2. Enig med første taler, og selvsagt ble innlegget ditt delt. På jobb hører jeg mange meninger om helsevesenet, men de fleste er faktisk av den positive sorten, og da sier jeg alltid til vedkommende at jeg setter stor pris på å få høre det. For daglig blir vi pepret med hvor elendig alt er, helsekøer som varer uendelig, folk som ikke får rask nok/god nok/dyr nok/billig nok behandling. Og ja - det er stort forbedringspotensiale i helsevesenet, men i det store og hele så er det bra! Vi har det stort sett bra! Noen vil dessverre alltid falle utenfor, slik er ethvert system. Så får politikerne og byråkratene gjøre sitt beste for å tette hullene.
  Takk for innspillet ditt! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Jeg bruker også å vise takknemlighet når vi får gode tilbakemeldinger på kontoret, for som du sier så er det helst de andre tilbakemeldingene vi får. Takk for deling!

   Slett
 3. Gratulerer Laila, helt fantastisk bra skrevet og så bra at så mange har delt. Det var faktisk mannen min som tipset meg om et herlig innlegg ei dame Bra Bodø hadde skrevet som var delt av en venn av oss i Kristiansand. Og så var det din teksk! Blir stolt av å funnet deg helt selv da vettu!!!
  Stor takknemmelig klem, og riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk. Moro at mannen din så det først da:) Og jeg er fortsatt litt fortumlet over hvordan dette spredte seg :)

   God helg!

   Slett
 4. Jeg delte innlegget ditt, fordi jeg synes det var godt og ikke minst fordi jeg er enig i det du skriver. Jeg har på mine turer rundt i verden sett levekår som er under det vi orker å tenke på og jeg synes alle som bor i vårt lille land burde skjerpe seg om de klager. De burde se litt lenger enn sin egen lille navle og pusse ut egotankegangen...

  Gratulerrer og takk, Laila! Godt innlegg!

  Ha en glad helg!
  Nann Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Hyggelig at du likte innlegget og er så enig i det du sier. I dag har vi hatt en riktig glad dag med sykkeltur for Isamor som lærer seg å sykle. Jeg løp etter og sliter fortsatt med senvirkningene av det...

   Slett
 5. Dette er pinadø noe av det beste jeg har lest på årevis !!!

  Vi skal være sjeleglad vi bor her vi bor, og ikke minst at vi bor her NÅ !
  Selvfølgelig er det ting å sette fingeren på, men det bidrar bare til å gjøre ting enda bedre.
  Synes vi alle skal stikke fingeren i jorda, og si til oss selv.. "hva om jeg hadde bodd der...eller der...når dette hadde oppstått" Hvor skulle jeg da ha henvendt meg for hjelp... Slutt å klag, og se heller hvor mange personer som faktisk er involvert i din situasjon for å hjelpe deg..DET ser du ikke i mange andre land.

  Kenta

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, hyggelig å høre. Og helt enig. Løfte blikket har vi alle godt av..

   Slett
 6. Jeg delte innlegget ditt på Facebook - syns det var kjempebra!

  Og du, sikkert lett å si men prøv å ikke bry deg om de sure kommentarene. De vet ikke bedre stakkars

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Vet du, jeg har faktisk ikke latt alle kommentarene gått inn på meg. Nå har jeg heller ikke lest alt, det er umulig med over 1000 kommentarer, men de jeg har lest har prellet av. Av den enkle grunn at all kritikken går på meninger folk har tillagt meg men som jeg ikke har. Så her sover jeg meget godt :) Takk for deling!

   Slett
 7. Sosiale medier innbyr til stadig læring, eller hva? :) Vil bare si at jeg støtter deg, det er et særdeles viktig budskap å ha med seg i disse dager, og hurra for mange nye lesere - dette er en blogg som fortjener oppmerksomhet. :) Gleder meg alltid over nye innlegg! Lykke til med håndavvenning. Det er viktigst. Og det er fint å høre at vi er flere i samme båt, også der. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord du. Lesertallene har falt som en sten siste døgn og begynner å nerme seg bare det dobbelte av normalen og jeg må si jeg føler meg mer komfortabel med det. Men det hadde vært moro om noen få, kanskje en kvart promille eller noe slikt av de som har vært innom fortsatte å følge meg :)Håndavenningen går som en drøm, så lenge det ikke er jeg som legger....

   Slett
 8. Veldig enig med deg! Jeg hadde en lærer som flyttet til Norge fordi han fikk norsk kjæreste, og han sa at han aldri ville benyttet seg av svart arbeid eller kjøpe noe sånt som ved svart fordi han opplevde at han fikk så mye goder i Norge at han ikke ville snyte på skatten. Tror det sier sitt om at vi har det rimelig bra.

  SvarSlett
 9. Jeg mener absolutt ikke vi som nasjon, ikke kan få det verre her i landet enn vi har det nå. Om en mener det, bør en så klart løfte blikket, og se ut i den store verden som er full av lidelser i krigsherjede land og enorm fattigdom. Jeg hadde ikke engang overlevd i flere av disse landene med min alvorlige tarmsykdom. Jeg hadde vært fullstendig enig i ditt innlegg hadde det ikke vært for at jeg i løpet av det siste året selv har kjent på "hvor skoen trykker". Jeg har blitt utsatt for alvorlig svikt i behandlingen, og blitt påført store skader som følge av manglende bakvaktsordning ved kirurgisk avdeling, ved et forholdsvis stort sykehus. Det har i tillegg vært mange "kamper" med HELFO for å få dekket livsnødvendige medisiner, og opp mot NAV. Har fremdeles utgifter på 4000 kr per måned i medikamenter som både leger og ernæringsfysiologer definerer som livsnødvendige medisiner. I Danmark og Sverige for man for øvrig dekket disse medikamentene. Når man i et land som Norge betaler såpass mye skatt, må det vel være lov å forvente noe igjen når en blir alvorlig syk???? Jeg har vært heldig å få erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning, men de fleste alvorlig syke får jo ikke det. Vi har det godt her i landet, men mange har det svært vanskelig og vondt samtidig. "Døm ingen før du har gått ti mil i hans sko"

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Det er forferdelig trist at man gang på gang skal høre at NAV-systemet, HELFO og helsevesenet gjør livet vanskeligere for folk. Det er firkantede systemer med regelverk som for meg synes som en jungel. Dette bør politikerne absolutt rydde opp i og det er fullstendig på sin plass å påpeke feil og mangler i systemet.
   Ønsker deg alt godt videre.

   Slett
 10. Veldig artig å se det innlegget ditt delt av mine venner på facebook! Så det faktisk først der, men må ha vært trøtt for jeg koblet ikke det til deg før jeg var innom her! *surrehode* Syns du er tøff som sier det rett ut, men du hadde kanskje ikke regnet med du skulle si det til 40000? ;)

  SvarSlett